Hoeksche Zaken, najaar 2022

Wie? Toon en Janna de Geus, b(r)oer en zus Wat? Hoeksche quinoa Doel? Een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse akkerbouw en die van de HW in het bijzonder, door duurzame teelt. En dat iedereen in Nederland straks Hoeksche quinoa eet. www.boerenzus.nl In 2015 deden Toon en Janna mee aan de Masterclass Korte Keten van gemeente Rotterdam. Een initiatief vanuit het idee dat het gebied rondom Rotterdam dient als tuin en voedselvoorziening voor de stad. Toen zij vertelden over hun plannen om quinoa te gaan telen, klonk er gelach. Maar dat weerhield de twee er niet van om door te zetten. In tegendeel, ze hadden verschillende goede redenen om te kiezen voor quinoa. De vraag naar quinoa is de afgelopen jaren fors toegenomen en stijgt nog steeds. Veel quinoa wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika. “Dat is niet duurzaam”, stelt Janna. “Zeker niet als je je bedenkt dat het ook prima hier kan groeien. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we met onze teelt het gewas een gezicht kunnen geven. Veel mooie gewassen worden verwerkt en gaan op in de massa. Quinoa is een mooi, puur product, dat we met de grootste zorg telen. Met onze duurzame aanpak willen we ook een positieve bijdrage leveren aan het imago van de Nederlandse akkerbouw. We hebben al heel lang bloemrijke akkerranden, maar ook bijenkasten en een windsingel met inheemse bomen en struiken en klimaatadaptieve drainage.” De Hoeksche quinoa - die wordt geteeld in de Mookhoek – is momenteel verkrijgbaar in verschillende (boerderij)winkels in de Hoeksche Waard en online via www.boerenzus.nl en www.benpieters.nl, maar Toon en Janna hebben de ambitie om heel Nederland te veroveren met hun Hoeksche quinoa. BOER & ZUS HOEKSCHE QUINOA HOEKSCHE ZAKEN 33

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=