Hoeksche Zaken, voorjaar 2023

Ik ben een groot roomboterfan, en niet alleen omdat het heerlijk is, maar ook omdat het mega gezond is! Gezond? Roomboter zorgt toch voor het dichtslibben van je aderen en je wordt er toch dik van? Nee en nee! En ook leuk om te weten….roomboter bevat butyraat of boterzuur. Dit werkt ontstekingsremmend. Terwijl omega 6 juist ontstekingsbevorderend werkt. Een win-win als je het mij vraagt. WAT SMEER IK DAN OP MIJN BROOD? Niet alleen margarine, maar ook halvarine en bak- en braadvet zou ik lekker weggooien en vervangen voor biologische (gras) roomboter, ghee of kokosolie. Roomboter kun je op het aanrecht, buiten de koelkast, gemakkelijk twee weken lang bewaren. Dan is het altijd zacht en smeerbaar. www.levitatehealth.nl SLIPPEN JE ADEREN DICHT VAN ROOMBOTER? Nee, het tegendeel is waar….Roomboter bestaat uit een soort vetzuur (korte keten en middellange keten vetzuren) dat direct dient als brandstof. Dit type vet wordt dus niet opgeslagen in je lichaam en blijft niet aan je aderen plakken (plaque). Sterker nog, het helpt bij het soepel houden van je bloedvaten, waardoor de slechte bewerkte vetten, zoals die uit margarine, minder snel aan de bloedvatwand blijven plakken. Super gezond dus! En ook niet onbelangrijk: margarine is een vloeibare plantaardige olie die chemisch is bewerkt en daarom vast en smeerbaar is geworden. Door het bewerken van die plantaardige olie oxideert de olie….en guess what? Geoxideerde olie zorgt wel voor het slechte sdLDL cholesterol en dus het dichtslippen van je aderen. Dus ook bij een hoog LDL cholesterol is het een goede keuze om roomboter te eten in plaats van margarine. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat roomboter het LDL cholesterol verhoogt, maar wel dat het de aderen soepel houdt. ROOMBOTER IS GEEN DIKMAKER! Nog een leuk weetje: roomboter houdt je ook nog eens slank. In roomboter zitten niet alleen vetzuren die niet in je lichaam worden opgeslagen en direct energie geven, maar ook hele belangrijke vitaminen zoals A, D, E en K. Deze vetoplosbare vitaminen stimuleren onder andere een goede vetverbranding. Maar ze zijn ook nodig om andere vitaminen goed op te kunnen nemen. Je lichaam wordt door het eten van roomboter dus beter gevoed en je blijft langer verzadigd. Margarine maakt je cellen stijver en daarom is het lastiger om vitaminen in de cellen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. VERMIJD MARGARINE VANWEGE DE OMEGA 6 Plantaardige olie en dus margarine, bevat ook nog eens veel omega 6. Veel meer dan roomboter. Omega 6 hebben we nodig, maar niet te veel. Hoeveel? Evenveel als omega 3, dat je met name vindt in vette vis. Bij onze huidige gemiddelde inname van omega 6 zou je elke dag ruim 400 gram vette vis, moeten eten. Helaas lukt dat de meeste van ons niet! Het verruilen van margarine (omega 6) voor roomboter (omega 3) is dan alvast een makkelijke stap voor een betere omega 3 - omega 6 verhouding. WEL ROOMBOTER, GEEN MARGARINE! 99 HOEKSCHE ZAKEN

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=