Hoeksche Zaken, voorjaar 2023

Eigenaren Stefan Hanszen en Demi Bakhuizen zochten een mooi, eerlijk product met een goed verhaal, waar ze zelf ambacht aan toe konden voegen. Het werd koffie, maar niet zomaar koffie: de koffiebonen van Hoeksche Branders komen rechtstreeks van de boer en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Voeg hier de brandkunsten van Stefan aan toe en er gaat een smaak- en aromawereld voor je open.  CYNTHIA VAN DER WAAL  BIANCA DE BIE brandproces en dit is waar onze ambacht om de hoek komt kijken. Ik houd me onder andere bezig met het finetunen van de brandprofielen per koffieboon. Ook hier zijn diverse elementen van invloed op de smaak, waaronder de temperatuuropbouw, de draaisnelheden van de koffiebrander en de tijdsduur. De zoektocht naar de lekkerste koffie is een kwestie van afwegen, proberen, proeven en eventueel bijstellen. Dit heeft inmiddels geresulteerd in zeven verschillende soorten koffiebonen.” De smaak van koffie wordt bepaald door veel verschillende elementen. Stefan legt uit: “Een koffieboon is een zaadje van de vrucht van de bes van de koffieplant. Er bestaan allereerst diverse soorten en variëteiten koffieplanten die elk een ander soort fruit leveren. Daarnaast zijn ook de streek waar de koffieplant wordt verbouwd, het klimaat en de hoogte van invloed op de smaak. Lager gelegen plantages leveren koffiebonen met een zachtere smaak, terwijl hoger gelegen plantages zorgen voor een diepere smaak. Dit is van invloed op het uiteindelijke 24 HOEKSCHE ZAKEN (H)EERLIJKE KOFFIEBONEN VOOR IEDEREEN HOEKSCHE BRANDERS:

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=