Hoeksche Zaken, najaar 2022

HOEKSCHE ZAKEN 71 RESTAURANT ’T LAND VAN WALE |  Hofweg 1, Heinenoord  0186 601 745 |  info@landvanwale.nl |  www.landvanwale.nl Liefde voor het vak. Dat is wat chef-kok Kevin Hoogendoorn van Restaurant ’t Land van Wale drijft. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor gastheer Jeroen van der Sluis. Alleen heeft hij er sinds enige tijd een nieuwe liefde bij. En dat is wijn.  SANDRA BALZER  BIANCA DE BIE “Wijn is zoveel meer dan een drankje”, stelt Jeroen. “Jaren geleden fascineerde me dat al, maar toen had ik onvoldoende tijd om het echt professioneel op te pakken. Op het moment dat Kevin mede-eigenaar werd, ontstond die ruimte wel. Kevin doet zijn uiterste best in de keuken. En ik doe mijn uiterste best om al die gerechten nog lekker te laten smaken door daar de juiste wijnen bij te schenken. Op die manier ontstaat er een ultieme smaakbeleving”, aldus Jeroen. KWALITEIT OP ALLE FRONTEN “We bieden kwaliteit, op alle fronten”, vervolgt hij. “Qua service en gastvrijheid halen we altijd het onderste uit de kan. En daar hoort ook een deskundig wijnadvies bij. Daarnaast vind ik het ook gewoon superleuk om te doen. Er valt zo veel te vertellen over wijn. Dus als onze gasten het interessant vinden, informeer ik ze graag over de kenmerken van verschillende druivenrassen en zaken als smaakpallet en terroir. Ik leg uit waarom wij een bepaalde wijn bij een bepaald gerecht adviseren. Maar als iemand liever een glas huiswijn heeft, of helemaal geen behoefte heeft aan alcohol, dan is dat ook prima natuurlijk. Niets moet, alles mag. Overigens is onze nieuwe Spaanse huiswijn echt een aanrader. Zowel de witte als de rode variant.” Even terug naar die perfecte spijs-wijncombinatie. Is het niet zo dat smaken verschillen? Dus dat het heel moeilijk is om voor iemand anders te bepalen wat een lekkere wijn is om bij het eten te drinken. “Klopt”, zegt Jeroen. “Uiteraard zijn onze gasten vrij in hun keuze. Indien gewenst, kunnen wij een heel mooi wijnarrangement aanbieden. Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt bijvoorbeeld om een wijn met een intense smaak. Dat harmonieert perfect. Maar als een gerecht vooral romig en smeuïg is, dan is juist een wat zachtere wijn het lekkerst. Op onze nieuwe kaart staat onder meer wild. Dat gaat perfect samen met een krachtige, rode wijn. Het eiwit in het vlees zorgt er namelijk voor dat de tannine in de rode wijn heerlijk soepel wordt.” BLIKVANGER “Om er zeker van te zijn dat we echt de allerlekkerste wijnen bij onze gerechten schenken, zijn we gewoon met een deel van ons team gaan proeven bij onze wijnleverancier“, vertelt Kevin. “Als chef-kok wil ik natuurlijk ook zelf ervaren wat een bepaalde wijn doet met een bepaald gerecht. Dus heb ik verschillende gerechten van onze nieuwe kaart meegenomen naar het proeflokaal van Fair Wines in Heinenoord. Op die manier hebben we onze wijnen geselecteerd. En om die wijn ook perfect op temperatuur te houden, hebben we meteen fors geïnvesteerd in een mooie klimaatkast met verschillende temperatuurzones. Echt een blikvanger en een aanwinst voor de zaak.”

RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=